Forumul pasionatilor de trenuri din România

Acest forum a fost creat pentru cei care iubesc cu adevarat trenurile din Romania!
 
AcasaAcasa  CautareCautare  ConectareConectare  InregistrareInregistrare  

Distribuiţi
 

  Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism

In jos 
Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 23, 24, 25
AutorMesaj
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
ldh80

Numarul mesajelor : 4656
Varsta : 37
Localizare : Pascani
Reputatie : 8190
Data de inscriere : 03/11/2010

 Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism - Pagina 25 Empty
MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism    Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism - Pagina 25 Icon_minitimeVin 10 Ian 2020, 07:35

Din ziarul "Vremea Noua de Vaslui":

Douã organizatii religioase, partenere ale Primãriei Husi, în cadrul a patru proiecte europene!

PLANURI… Primãria municipiului Husi si-a stabilit partenerii pentru cele patru proiecte europene, cu care vrea sã reabiliteze trei obiective locale, dar si sã dezvolte servicii la domiciliu, pentru vârstnici si persoane cu dizabilitãti. Douã organizatii religioase sunt cele cu care Primãria va realiza, în parteneriat, proiectele în cauzã. Primul proiect vizeazã “Constructia unui centru multifunctional, în cartierul Dric, care va gãzdui activitãti precum servicii pentru reducerea pãrãsirii timpurii a scolii si servicii integrate, pentru copii, tineri si adulti. Primãria va fi partener în acest proiect cu Asociatia Filantropia Ortodoxã Husi, dar si cu Centrul Diecezen Caritas Iasi.

Un alt proiect este cel privind “Reabilitarea clãdirii – Casa Moruzi si înfiintarea unui centru cultural-educational”. Parteneriatul în acest caz va fi fãcut cu Asociatia Filantropia Ortodoxã Husi.

Al treilea proiect pe care Primãria Husi vrea sã îl deruleze în acest an este cel care presupune reabilitarea dispensarului Casa Ralea si înfiintarea unui centru de recuperare medicalã pentru adulti si copii. Partener în cadrul acestui proiect este Centrul Diecezen Caritas Iasi.

Cel din urmã proiect care urmeazã sã fie realizat în municipiul Husi se numeste “Dezvoltarea serviciilor de îngrijire la domiciliu pentru vârstnici si persoane cu dizabilitãti – Scoala Corni si înfiintarea unui Centru multi-functional”. Partenerul în cadrul acestui proiect va fi tot Centrul Diecezen Caritas Iasi.

“Poate, pânã la primãvarã, sã avem si licitatiile fãcute, astfel încât sã ne putem apuca de constructii. Pentru cã altfel, sunt doar niste vorbe pe hârtie, niste lucruri care sunt doar frumos prezentate. Si ne uitãm la ceea ce ne-am propus, cã aratã la fel de prost ca înainte, cã nu s-a fãcut nimic. Nu as putea sã spun cã nu s-a fãcut nimic în activitatea noastrã. As putea sã spun cã activitatea noastrã, a dumneavoastrã si cu a mea, a fost una sustinutã. Suntem cu fisele de achizitie, adicã cu contractele de achizitie la toate SF-urile, pe care trebuie sã le depunem. În conditiile acestea, am putea pânã la finele anului sã le si depunem, încât sã putem demara în ianuarie procedura de achizitie. Cã le vom cupla, cã le vom restrânge, asta o sã vedem de comun acord. Ideea este cã am aici niste parteneri pe aceste proiecte si as vrea ca fiecare sã se implice pe bucãtica lor. Eu, pânã în iunie la alegeri sau când îmi expirã mandatul, vreau mãcar sã vãd aceste santiere. Cã dacã cetãtenii o sã mai vrea sã candidez ca primar si mã voteazã, poate le si receptionez, dar mãcar sã le vãd pornite. Cã eu am venit la Primãrie pentru 4 ani, cã am crezut cã pot sã rezolv multe si pot sã plec înapoi, dar m-am trezit cã în 4 ani am fãcut proiecte si de-abia am finalizat niste licitatii”, a spus primarul Ioan Ciupilan, la întâlnirea cu reprezentatii GAL Husi, care s-au ocupat de aceste proiecte. Finantãrile vizate sunt POR 2014 – 2020."
Sus In jos
ldh80
V.I.P Member
V.I.P Member
ldh80

Numarul mesajelor : 4656
Varsta : 37
Localizare : Pascani
Reputatie : 8190
Data de inscriere : 03/11/2010

 Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism - Pagina 25 Empty
MesajSubiect: Re: Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism    Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism - Pagina 25 Icon_minitimeMar 21 Ian 2020, 14:35

Din "Vremea Noua de Vaslui":

Proiectele sociale, motiv de discordie între alesii huseni!

DIVERGENTI… Primãria Husi are în derulare mai multe proiecte sociale, care se vor realiza pe baza unor fonduri europene, cu o anumitã contributie din partea municipalitãtii, motiv pentru care initiativele au fost discutate în Consiliul Local. Dacã primarul Ioan Ciupilan a spus cã asemenea proiecte sociale sunt benefice urbei si, în plus, atrag fonduri europene în oras, liberalii nu prea au pãrut convinsi de utilitatea atâtor centre sociale. Au vrut sã stie dacã toate proiectele, 4 -5 la numãr, vizeazã obiective realiste. Primarul Ciupilan si-a sustinut vehement initiativele, spunând cã în oras sunt categorii de persoane defavorizate, care trebuie ajutate, dând câteva exemple: copii cu pãrintii plecati în strãinãtate sau provenind din familii nevoiase; persoane fãrã nicio meserie, care au nevoie sã se califice, pentru a-si gãsi un loc de muncã.


Liberalii din Consiliul Local au vrut sã stie însã dacã toate aceste proiecte, multe la numãr si realizate în parteneriat fie cu Diezecen Caritas Iasi, o organizatie a Bisericii Catolice, fie cu Asociatia Filantropia Ortodoxã Husi, organizatie ce apartine de Episcopia Husilor, au niste obiective concrete, iar utilitatea lor va fi semnificativã pentru oras. Acestia au cerut explicatii functionarilor Primãriei de la compartimentul proiectelor europene, responsabili cu documentarea. “Valorile proiectelor cu care am venit azi în fata dumneavoastrã sunt în corelatie cu strategia si cu planul de actiuni care a fost aprobat”, a precizat reprezentanta Primãriei. “Este vorba despre asigurarea serviciilor sociale, de care are nevoie populatia romã si non-romã, din zonele marginalizate ale orasului. Deci, formare profesionalã în primul rând, realizarea de cursuri profesionale, pentru categoriile de persoane dezavantajate, servicii educationale dupã scoalã. Sunt 600 de persoane care vor beneficia de cursuri gratuite, persoane dezavantajate social. Sunt copii, 70 la numãr, la centrul educational care se va înfiinta în centrul de la fostul atelier al Scolii 1. Apoi vor fi servicii pentru vârstnici si persoane cu dizabilitãti, în centrul care va fi fãcut în “Casa Ralea”, au explicat functionarii Primãriei.Primarul Ciupilan: “Prin aceste proiecte sociale, dat fiind criteriile impuse, noi putem asfalta si strãzi”

“Unii nu stiu decât sã critice. Dacã se face în oras ceva, ei spun cã de ce se face. Dacã nu se face nimic, ei spun cã de ce nu se face. Nu se poate asa. Ce este rãu în a avea proiecte europene, care aduc bani pentru oras? Ce e rãu, ca sã ajutãm oamenii cu diferite nevoie, copiii care nu au sprijin, cã au pãrintii plecati la muncã în strãinãtate si asa mai departe… Prin aceste proiecte sociale, dat fiind criteriile impuse, noi putem asfalta si strãzi, tot în cadrul acestor finantãri. Douã strãzi sau una, cât este, dar e un lucru bun. Dar unii, repet, nu stiu decât sã critice”, a spus primarul Ciupilan. Liberalii au insistat asupra utilitãtii acestor proiecte. “Vrem sã stim necesitatea acestor proiecte. Sã stim si noi. Cã s-a mai fãcut un campus, s-au mai fãcut niste investitii si s-a dat vina pe altii cã au initiat. Acum domnul primar initiazã niste proiecte care au niste cheltuieli destul de mari si sã vedem dacã sunt justificate. Nu sã facem doar de dragul de a face, pentru cã sunt niste fonduri europene si noi le putem accesa cu 2%”, a sustinut consilierul PNL, Radu Bobârnat".


Prin aceste proiecte sociale, exista si posibilitatea renovarii/reabilitarii a doua cladiri vechi din Husi, cu valoare istorica si arhitecturala:


-"Casa Ralea" din cartierul Raesti, casa care a apartinut filozofului, sociologului si omului politic husean Mihai Ralea. In prezent in aceea cladire functioneaza cabinete ale medicilor de familie;


-Casa veche de la intersectia strazilor A I Cuza si Florilor, cladire in care a functionat una din primele banci din Husi- Banca Albina.
Cladirea a apartinut Scolii generale nr. 1, in prezent nu mai este utilizata.
Sus In jos
 
Cate ceva despre situatia economica si sociala din Husi in comunism
Sus 
Pagina 25 din 25Mergi la pagina : Înapoi  1 ... 14 ... 23, 24, 25

Permisiunile acestui forum:Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum
Forumul pasionatilor de trenuri din România :: DIVERSE :: DISCUTII LIBERE-
Mergi direct la: